Veteranstøttens Gruppetur Norge AUG 2020

Af leder Svend Aage Olsen

 

I perioden søndag den 30. august – fredag den 4. september 2020 gennemførte Veteranstøtten en noget anderledes Gruppetur Norge idet den pga. corona-situationen blev afviklet i Camp Frøslev.

Da vi fik at vide, at Veterancentret i Bæreia, Kongsvinger, ikke kunne modtage os i år, fordi de ville prioritere deres egne veteraner i disse coronatider, tog vi en hurtig beslutning og flyttede aktiviteten til Camp Frøslev.

Veteranerne havde jo afsat ugen og sat ”snudeskaftet” op efter at være samme med ligesindede veterankammerater.

Bortset fra, at man ikke lige får set Norge og det skønne norske Veterancenter, er Camp Frøslev ikke noget dårligt bytte.

Alle veteraner bakkede heldigvis op og mødte frem i Veteranstøttens bygning H16.

Deltagere i aktiviteten var veteraner, som i det daglige har udfordringer af enten psykisk eller fysisk karakter.

Vi var 10 deltagere, hvoraf undertegnede og Uffe Klixbüll Sørensen var ledere for aktiviteten.

Turens formål er – uanset om den afvikles i Norge eller Danmark – simpelthen at give veteranen nogle dages pusterum i en tilværelse, som til daglig godt kan være en udfordring.

Man skal heller ikke underkende at familien til veteranerne også får mulighed for et pusterum i perioden. Det var der i hvert fald bred enighed om i deltagerkredsen.

Omgivelserne i Camp Frøslev er noget nær perfekte til gennemførelse af vores samling, da der er ro og natur i massevis – også selv om der naturligvis kommer gæster i lejren i f.m. besøg i lejrens museer.

Eneste mangelvare er en ”hyggestue” med bløde møbler. Det kompenserede vi dog ved at indrette os på gangen, hvor der er en ”blød” sofa og lænestol.

Når gruppen ikke er større, kan det lade sig gøre ved at supplere med lidt ”gulvsidning” og andre stole. Men det kunne være bedre ingen tvivl om det.

Det er dog kun et problem når vejret ikke er med os. Så vidt det er muligt er vi under åben himmel så meget som muligt – ofte med en kaffekop i hånden.

Turens program

Der var kun indlagt to faste aktiviteter i løbet af opholdet, i øvrigt kopieret af den gennemførte Gruppetur Danmark i juni måned. Hvorfor lave om på et program, som blev godt modtaget.

Onsdag var vi i Sønderborg Racingcenter for at køre gokart.

Der blev godt nok trådt på speederen i de små gokarts. Søren, som stod for styring af gokartcentret havde arrangeret et grandprix for os. Fedt arrangement med indledende heats og en finale. Skribenten gjorde sig stor umage i finaleheatet, men måtte sande, at det kun rakte til en 2. plads.

Alt i alt en stor succes, hvor ”drengerøven” kom op i os alle.

Torsdag besøgte vi Kelstrup Naturskole for at konkurrere i bueskydning og vildtkending.

Også en aktivitet som tilsyneladende faldt i god jord efter de udsagn som vi fik.

Øvrige dage var der frit valg, hvilket blev godt modtaget. Ikke at forglemme besøgene ved FN-museet og de øvrige museer i Frøslevlejren.

På Norge turene har der i lighed med Danmark turen tidligere været det koncept, at der var indlagt faste samtaler, hvor veteranen skulle vende vrangen ud på sig selv. Et koncept, som undertegnede aldrig har brudt mig om, da det efter min mening kan være direkte angstfremkaldende for en veteran, som har det skidt. At skulle på ”skafottet” for at underholde de øvrige deltagere med sine daglige udfordringer er ikke ”sund kost” for en veteran med angstsymptomer. Eksperterne vil nok sige noget andet, men vores erfaring gennem mange år viser det modsatte.

Så det er ikke en del af programmet. Og i lighed med tidligere betragtninger kan det  konstateres, at det så sandelig heller ikke er nødvendigt, da snakken gik på kryds og tværs i gruppen fra første øjeblik vi var samlet.

Aktivitetens fremtid

Uffe og undertegnede, som er ledere på turen, håber på at få tildelt midler til en gruppetur Norge i 2021 også og at den så igen vil blive afviklet, som planlagt – nemlig ved Veterancentret i Bæreia, Kongsvinger, Norge.

Mon ikke det nok skal lykkes, hvis ellers man får lidt styr på corona spøgelset.

Arrangementet med dets indhold og gennemførsel tjener i hvert fald formålet til fulde, nemlig støtte til vores veterankammerater med store udfordringer.

Evalueringer

Deltagernes evalueringer af turen er ovenud positive, hvilket viser, at programmet er sammensat på en hensigtsmæssig og tilfredsstillende måde.

Hensigten med, at alle deltagere indgår aktivt i de opgaver, der løbende er ved måltider, rengøring m.v., blev godt modtaget, og der var ikke på noget tidspunkt problemer med at få villige hænder til hjælp.

Gruppen fungerede ekstremt godt. Tak for det fra ledelsen.

Det var dog ikke solstrålehistorie det hele, da en af vores veterankammerater allerede om onsdagen var ”fyldt op” i hovedet og dragede hjemover.

Det er desværre det som sker en gang i mellem og som vi må forholde os til.

Afslutning

Uffe Klixbüll Sørensen og undertegnede takker deltagerne for en uge, hvor lysten til at gentage turen i 2021 – dog forhåbentlig i Norge – absolut blev skærpet.