Ventede 30 år på anerkendelse

De danske FN Vagter i Irak har måttet vente 30 år på deres velfortjente anerkendelse for deres indsats i Irak i perioden 1991 – 1999.

En kulturforskel mellem Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet har betydet at de 390 danske soldater og politifolk ikke før nu er blevet anerkendt med en medalje.

Som bekendt har succeser mange fædre og fiaskoer er forældreløse. Derfor kan mange tage æren for dagens tilsagnsskrivelse fra udenrigsminister Jeppe Kofod om anerkendelsen.

Hele problemet tager udgangspunkt i, at er man udsendt af udenrigsministeriet får man normalt ikke medaljer, som hvis man havde været udsendt af forsvarsministeriet. Og mange har gennem årene forsøgt at gøre opmærksom på den for soldaterne meget vigtige detalje, men de har råbt for døve ører.

Da Danmarks Veteraner begyndte at løfte sagen, og herunder opdagede at de østrigske og polske kollegaer i FN Vagt missionen, var kommer igennem med deres ønske, efterfulgt af vedvarende erindringer og fastholdelse af sagen, kom så i dag udenrigsministerens svar og tilsagn, efter en lynbehandling i FN Hovedkvarter i New York.

De 390 soldater og politifolk vil blive tildelt UN Special Service Medal, ved en passende lejlighed i nærmeste fremtid. Efter 30 års venten vil der nu kun gå nogle måneder til at afklare den enkeltes tjenesteperiode og sted.

Danmarks Veteraner ønsker alle FN Vagter i United Nations Guard Contingent Iraq (UNGCI) tillykke med medaljen.

Læs tilsagnsskrivelse fra udenrigsminister Jeppe Kofod herunder

Brev af 22. februar 2021