Nordic Tour 2022

Nordic Tour er nu ved at være en fast tradition, hvor ti veteraner fra hvert af de fire skandinaviske lande mødes for at køre motorcykel sammen.

Touren går på omgang mellem de nordiske lande, og i år gik den til Norge. Her havde United Veterans motorcykelklub arrangeret en fantastisk tur.

Den norske forsvarschef med deltagerne på Nordic Tour

Om søndagen mødte deltagerne i Trondhjem til velkomst og fælles instruks, og de næste dage gik turen rundt på de fantastiske veje i Norge. Ruten gik blandt andet over Atlanterhavsvejen, Geiranger, Sognefjorden og Gaularfjellet, og det var en fantastisk oplevelse, at køre motorcykel med fire meter sne på begge sider af vejen.

Danmark stillede med fire deltagere, der blev fordelt i de to køregrupper, med hver deres ”Road Marshall”, der ledte kolonnen og bagerst en ”Back Driver”, der sørgede for at alle kom med. Turen blev gennemført meget professionelt med fokus på sikkerhed, og da de fandt ud af, at en af danskerne var sanitetsuddannet, blev han rekrutteret som ”Medic” og kørte bagerst i kolonnen sammen med Back Driveren i tilfælde af uheld undervejs.

Danskernes kaffetørst blev snart kendt af de andre deltagere. Så snart Andreas fandt sin gasbrænder frem under pauserne blev fire nationers foldekopper hevet frem af de andre kaffedrikkere, så man kunne få noget varmt indenfor i 1000 meters højde.

Turens sidste overnatning blev på det norske forsvars veterancenter ved Kongsvinger. Her gav deres chefsergent en briefing om veteranarbejdet i Norge, hvorefter han overrakte ”Forsvarets Veteransenters” mønt til deltagerne. Den bliver overrakt til alle veteraner, der besøger centeret.

Om aftenen blev alle deltagerne kørt i bus til Kongsvinger Fæstning, hvor der blev lagt blomster ved mindesmærket for faldne norske soldater i UNIFIL / Libanon. Resten aftenen blev brugt på veterancenterets terrasse i kammeratligt samvær – finnerne var dog lidt forsinket, da de faldt over en sauna, de ikke havde prøvet før…

Nordic Tour sluttede i Akershus slot i Oslo, hvor der blev lagt blomster ved mindevæggen for de normænd, der har mistet livet i internationale operationer. Efter mindehøjtideligheden fik deltagerne besøg af den norske forsvarschef, general Eirik Kristoffersen, der hilste på alle deltagerne og brugte lang tid på at snakke veteranarbejde og sparke dæk.

De danske deltagere kørte fredag eftermiddag fra Oslo til Sverige, hvor vi overnattede, inden vi kunne komme med færgen fra Gøteborg til Frederikshavn, hjem til egen seng og en stor tube Voltaren Gel til de ømme muskler.

Men hvad får man ud af, at køre 3000 km på motorcykel med andre veteraner, ud over en fantastisk naturoplevelse og køreoplevelse?

  • Motorcykler tiltrækker mennesker, og alle dem, der kommer og vil snakke motorcykler, får samtidig en snak om, hvordan det er at være veteran og gøre noget med andre veteraner.
  • Når veteraner laver aktiviteter for veteraner, skaber man et trygt rum for dem, der måtte have udfordringer som følge af oplevelser under udsendelse.
  • Man oplever, at der er ting, som soldater har til fælles, uanset hvilket land de kommer fra, og hvor gamle de er.

Efter tre dage på motorcykel og to øl, så er deltagerne så fortrolige med hinanden, at man både kan fortælle røverhistorier, men også tage de lange alvorlige snakke om, hvordan familien klarede sig, mens man var udsendt, og andre ting, der kan være svære at snakke om, med en der ikke har prøvet det.

Nordic Tour i 2023 går til østligste Sverige i september, hvor svenskerne vil vise os Gotland.

Se billeder fra turen på dette link GOPR1470.mp4

M.v.h.
Niels Porsbøl